Bandisp 1971 (Järnväg allmänt)

av Kjell Aghult @, söndag, januari 07, 2018, 17:41 (287 dagar sedan) @ Nils-Eric Sääf

Visst gick det vanliga tåg. Bl.a Linköping-Västervik och Linköping-Hultsfred fungerade som vanligt. Jag har ett urklipp här från 1971 när Far var Tkl i Nelhammar.Det var dåligt med resande står det men tågen gick. Linjerna var "decentraliserade"vilket betydde att ingen Tågledare behövs för att trafiken skulle fungera normalt.Corren företog en rundresa LP-HF-VK-LP. de räknade till 52 resande under hela rundturen plus ett antal postsäckar står det Jag visste att tågen gick men letade fram urklippet för säkerhets skull.

Visst kunde man utnyttja organisationen. S k decentraliserad tågledning fanns även Kristinehamn-Lesjöfors och Kil-Torsby. men saknade egentligen praktisk betydelse: "Dragspelet" var normalt för glest för manövrering med mötesomläggningar.

Tågen kördes för säkerhets skull med dubbla drivfordon (Men vagnvikt för bara ETT).
Arbetsrättsligt kunde bara tl i tjänst tillysa ett hjälptåg vid vid t ex fordonsskada. Och det gjordes i praktiken aldrig, det gick snabbare att "dispa sig fram". En tysk kollega kunde säga till föraren på vut på "transportsträckan": "Häng hatten på takografen, jag ansvarar". Och han fick aldrig någon s k bakstöt!


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum