Nostalgitripp till Charlottenberg på 50-talet (Historiskt material)

av Arne, Saturday, January 20, 2018, 00:27 (2261 dagar sedan) @ bosc

Av en händelse hittade jag en charmig film från den tid då en järnvägsstation var en viktig arbetsplats för många människor men mycket aktivitet på många plan. Det rör sig uppenbarligen om en amatörfilm och den håller väl inte allra bästa kvalitet, men ack så mycket minnen den väcker.
Ca 7 minuter in får man se en Tekla i aktion och en bit längre fram slipersbyte utfört med mannakraft. Inga maskiner här inte.
Länk till "Järnvägsfilm del 1": https://www.youtube.com/watch?v=y4ZNhCimVPE
Håll till godo och mycket nöje!/BoSC

Ja, det här var en verkligt fascinerande tidsresa i ett järnvägs-Sverige från en gången tid som ger riktigt nostalgiska vibbar! Du skriver att det är från 50-talets Charlottenberg med omnejd. Kan man möjligen tidsbestämma tidpunkten något mer precist?

Vet man exempelvis vem som filmat egentligen? Det borde väl ha varit en SJ-anställd på stationen. Det verkar ju som om han känner alla som går emot filmaren i en lång rad. Vid den här tiden var det nog rätt ovanligt att enskilda anställda dokumenterade sin tillvaro vid järnvägen. Hade han fått en smalfilmskamera i 50-årspresent månne?

Hur många personer jobbade på en sådan här järnvägsstation under 50-talet? Det är ju en ansenlig mängd människor som passerar revy framför kameran. Kunde det hela bära sig kan man undra. Roligt dessutom att se de norska loken som anländer med passtågen till Charlottenberg. :-)


Hela tråden: