Tåg- och bussvärdinnors uniformering. (Järnvägspersonal)

av Göran Enqvist, Friday, March 02, 2018, 10:51 (2218 dagar sedan)

Har under många år försökt bringa klarhet i SJ´s tåg- och bussvärdinnors uniformering men inte hittat några ledtrådar mer än bilder i samlingsportalen. Den första fastställda uniformen för kvinnlig personal kom först 1962 vilket jag skrivit lite om i ett inlägg på bloggen Jernvägs-Contoret http://jernvaegs-contoret.blogspot.se/2012/06/kjoltyg-och-damhatt-i-sjs-tjanst.html

I samlingsportalen finns ju bilder på damer i uniformsliknande dresser redan drygt tio år tidigare men något skriftligt om detta har inte återfunnits i vare sig Kansli- Driftjänst- eller Biltrafikbyråns arkiv i Riksarkivet. De bär ju sedan början av femtiotalet en kjol och midjejacka av blått diagonaltyg med samma typ av knapp som busspersonalen fick 1940 fast i förgyllt utförande och ett mössmärke, också som busspersonalens från 1940 fast med förgyllda metalldelar på mörkblå tygbotten i stället för silver på stålgrått. En sådan uniform med tillhörande mössa finns i Järnvägsmuseums samlingar. Dessutom tillkommer under tidigt sextiotal två triangelformade märken med bevingat hjul och texten SJ FÄRDLEDARE eller GUIDE SJ FÄRDLEDARE. Märket bärs på kavajslaget som en brosch.

Är det någon av forumets kunniga läsare som har någon vetskap om om var dessa damer hade sin hemvist i SJ´s organisation eller någon annan pusselbit som kan hjälpa till att bringa klarhet i hur detta reglerades?

/Göran


Hela tråden: