Askeröd (Byggnad)

av Jan-Anders Wihrén @, Veberöd, måndag, mars 05, 2018, 14:27 (477 dagar sedan) @ thorsell

Jag har letat på nätet, jag har hittat allt som rimligt vis går att hitta där.

Jag har varit på ystads stadsarkiv och letat runt. De har en del minuter från möten men fd chefen Knut Nihlén lånade hem det mesta materialet för att skriva en bok men så dog han och då försvann allt.

Riksarkivet har bara vilka som bodde på platsen mellan 1900 och 1940...

Jag försöker få kontakt med järnvägsmuseet i Gävle men det går sådär.

Därför undrar jag om ni därute har något mer. Hur parken såg ut, hur väntsalen var inredd, hur postsorteringsrummet var inrett och hur bagagerummet var inrett. När tillbyggnadena skedde, när pannan sattes in, vem som arbetat där, var dessa bodde. Vilk hus runtomkring var personalbostäder och eller andra byggnader som tillhörde järnvägen.

Så om någon vet något så skulle jag vilja ha kontakt.

Kyrkböckernas husförhörslängder, som efter ca 1900 benämns församlingsböcker, finns skannade från 1777 till 1934 när det gäller Västerstads församling (som jag tror att Askeröd tillhör). I dessa hittar man vem som bodde på olika fastigheter och oftast står det t.ex. "Askeröds station". Yrke eller sysselsättning anges också för de boende på en adress. Dessa böcker är numera tillgängliga utan kostnad hos Riksarkivet om jag är rätt informerad. Annars finns de skannade hos Arkiv Digital men då måste man betala en avgift för att kunna söka i arkiven. Kanske har du bara fått tag i mantalslängderna?


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum