Stockholm C, Norrström, banarbete, + bild N. Järnvägsbron (Bana)

av Anders Sandgren @, Länna/Drevviken, måndag, mars 12, 2018, 18:33 (282 dagar sedan) @ Ulfe

Norra järnvägsbron.
Hittade denna bild från 1955 på Stockholmskällan. Nya bron ser ut att vara nyligen invigd, den gamla bron är inte helt riven ännu. I bakgrunden syns den provisoriska pontonbron som användes fram till Centralbrons norra del invigdes 1967. Centralbron ligger nu där den gamla järnvägsbron låg.
[image]
Bilden hämtad från Stockholmskällan. Fotograf Kjellström, John. Skapad 19 september 1955.
Objekt-id SvD 37247

Jag tycker det ser ut som decauvillespår på den gamla gångbron (öster om järnvägsbron). För att underlätta transporter till Tegelbacken vid rivningen månne? Det finns riktiga stolpar vid trätrappan så det var nog en öppning där förut.
Trätrappan är väl möjligen ett provisorie för att nå Strömsborg samt gångtunneln under järnvägsbron som gick till Strömbadet. Strömbadet är ju rivet sedan länge när bilden togs.
Strömsborg fick förbindelse med Vasabron och därmed bilmöjlighet. Bilden är kanske tagen från taket på Strömsborg, det är nog taket där vi ser i nerkanten av bilden.
Pontonbron hette Riddarbron och hade gångbro från början vilken syns på bilden (inkl forgängare) men den togs bort senare och bron blev då dubbelriktad (bara norrgående biltrafik från början).


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum