Apropå Gamleby och breddning - några bilder (Bana)

av ccgan, Saturday, March 31, 2018, 19:23 (2210 dagar sedan)

[image]
Bild innan breddning, taget nerifrån hamnspåret, tidigt 60-tal

[image]
Ett godståg från Norsholm ankommer Gamleby. Observera en överföringsvagn vid kajen. Kom dessa vagnar med godståget från Västervik och hur vanligt var detta innan breddningen?

[image]

[image]
Bilder från breddningen 1964, iläggning av norra infartsväxeln.
I bakgrunden kan man se magasinet och den gamla stationen.
Bilder tagna sommaren 1964.
Den norra växeln mot Överum ligger fortfarande kvar sedan dess och jag tror inte den bytts någon gång. Däremot så byttes den södra infartsväxel i höstas.

[image]
Växel läggs in, ca 1 km söder om Gamleby station, till ett mindre kajspår, tänkt som lastplats för Barracuda. Endast två vagnar fick rum på detta korta spår.
Företaget använde mycket sparsamt detta spår, endast ett fåtal vagnar växlades in där under de första åren efter breddningen. Anledningen att det inte blev fler var att företaget och SJ inte kom överens om transporterna till och från lastkajen, företaget fick inte "upp" de vagnar man ville ha i tid, varav Barracuda struntade i att lasta/lossa sina vagnar vid kajen utan gjorde detta vid stationen istället.
Spåret användes senare ett fåtal gånger av Jöhnckes Maskin som lossade jordbruksmaskiner där.
Jag hade nöjet att få åka med i lokomotorn en av de få gångerna då en lastad O-vagn med jordbruksmaskiner backades ut med växlaren ståendes på vagnen.
Spåret är sedan länge rivet.


Hela tråden: