Franstorps bvst på MVJ? (Järnväg allmänt)

av Carl Olof Mossberg @, Falköping/Kristinehamn, tisdag, april 10, 2018, 23:32 (405 dagar sedan) @ Rasmus Axelsson

Tradera ligger f.n. ett kort som uppges visa "Sirsjöberg hållplats och banvaktsstuga".

Sirsjöberg är en plats mellan Bredsjö och Sikfors vid f.d. BJ. Där finns fortfarande en banvaktsstuga, men den heter Jättebacken, har nr 25 och är av BJ standardtyp. Någon hållplats där har det inte funnits enligt Järnvägsdata.

Stugan på bilden ligger vid en normalspårig järnväg parallellt med spåret och är en liten rektangulär byggnad. Troligen finns ingen utbyggnad eller möjligen en utbyggnad bakåt, där ingången bör finnas, något som var ovanligt. SJ hade ingen modell som denna, udda avvikande stugor kan förstås ha förekommit.

Stugan har en på spetsen ställd kvadratisk nummerskylt, vilket förekom vid SJ i södra halvan av landet, dessutom sparsamt vid EJ, t.ex. GDJ. Däremot fanns det veterligen inte sådana vid BJ. Det är lätt att ta fel på vilket nummer det står, så jag ska inte nämna hur jag tyder det.

Inget på bilden antyder förekomsten av en hållplats, men det kan ju ha funnits en ändå.

Så min fråga är förstås: Vilken stuga är det fråga om?


Min första tanke var Mora-Vänerns järnvägs något märkliga banvaktstugor som verkar ha haft ingången på baksidan av huset, med nocken parallellt med spåren och bara två fönster mot banan. Ett exempel jag minns var den 1970 av Jöran fotograferade banvaktstuga 684 Gammalkroppa. Och vips: en minimal kvadratisk nummerskylt ställd på sin spets!

Som Anders Sandgren antydde verkar det stå 20 på nämnda nummerskylt. MVJs banvaktstuga 20 kallades Franstorp. På baksidan av kortet nämns efternamnet Björnberg. Enligt sidan 2 i församlingsboken för Gåsborns kyrkoarkiv 1912-1920, bodde det en banvakt Jan Henrik Björnberg i trakten Franstorp tillsammans med två kvinnor som bar efternamnet Emma, och detta namn nämns även på baksidan av kortet.

Jag har inga klara eller säkra bevis i målet, men indicier skulle kunna tyda på banvaktstuga 20 Franstorp!

Franstorp var även rälsbusshållplats 19360907-19700531 vilket kan förklara den
anteckning/minnesbild om hållplats som finns i upplägget.
Jordkällarens placering ser ut att överensstämma väl på vykortet och på kortet från 1942. Mvh


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum