En kapitulerad tysk soldat? (Järnväg allmänt)

av Ante Svensson II, Wednesday, April 25, 2018, 17:39 (2185 dagar sedan) @ Lennart Petersen

[img]http://www.samlingsportalen.se/cgipict-img?Table=050&IMGID=Jvm_KBDN00979&Imgnr=1[/img]

Tyska permittenter åkte vanligen i personvagnar genom Sverige. Kan denna bild vara tagen efter Tysklands kapitulation? Om det är så, fick soldaterna behålla gradbeteckningarna?

Svensken, är det en soldat eller polis?

"Bildtext:
Tysk och svensk militär i samspråk.

Anmärkning:


Fotograf: Eric Lundquist Ort/Driftplats Bandel:
Fototid 1940 T -- "]

Ja det var godsvagn som gällde för hemresorna efter kapitulationen. Om man inte transporterades på båt till Danmark.
Och det var verkliga masstransporter som gällde, vid kapitulationen hade Wehrmacht ca 320000 soldater i Norge , 192000 för armeén , 80000 marinen och 49500 för Luftwaffe. En häpnadsväckande mängd som ju även var en stor belastning på det norska civilsamhället.
Och säger också en del om krigsplaneringen när man vid slutet hade trupper utspridda från Narvik i norr till Milano i söder och från kanaköarna i väster till Ungerna i öster.
Och ja visst behåller man sina gradbeteckningar vid kapitulation och det är inte heller ovanligt att officerare kan få behålla sin pistol och befäl över underlydande vilket brukar underlätta ordning. Det är också vanligt att högre befäl får betydligt bättre villkor. Exempel Stalingrad där av de kapitulerade överlevde 90 % av det högre befälet fångenskapen, 50% av melanbefälet men bara 10% av manskapet

Man kan se att den tyske soldaten har kvar axelklaffar och rikskokarden i mössan. Däremot saknas riksörnen på bröstet, liksom den i mössan. Dessa avlägsnades på krigsfångar och på soldater i tyska straffbataljoner.

Ante


Hela tråden: