... och ULJ 537 000 till vagnverkstad (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Anders, Thursday, June 21, 2018, 15:13 (2107 dagar sedan) @ Granis

Mer positivt: Den –bl a tack vare tidigare bidrag från RAÄ (väl?)- påbörjade ”lyftplattan” invid stallspåret i Faringe kommer nu att kunna byggas ut, eller snarare bebyggas, med en Riktig Verkstad. En efterlängtad satsning för Maskinavdelningen och deras ”vagngäng”. Och välförtjänt: Detta gäng har ju levererat ett antal ”pärlor” de senaste decennierna, men oftast då tvåaxliga sådana där jobbet till stora delar kunnat göra i ”externa” lokaler dit denna typ av (mindre) vagnar är lättare att transportera på landsväg eftersom stallet i Faringe delas med övriga maskinavdelningen och därmed andra fordon. Således svårt att få tid och plats helt enkelt, och svårigheter med att dela lokal när olika typer av jobb ska bedrivas bokstavligen bredvid varann. Målnings- och slipningsjobb samtidigt t ex…

Visserligen har vagngänget visat att det –med lite vilja och god planering- går att renovera även större boggivagnar i dagens lokaliteter genom det pågående arbetet med SRJ Co 22 (fd DHJ BCo 9, sedemera SJ/ SJ Bop/ BP 859). Men tid tar det då… Och det är ju dylika vagnar som trots allt behövs mest på ULJ med dagens omfattande trafik på en lång bana. Såväl av kapacitets- som av komfortskäl, kanske.

Men nu ljusnar det alltså. En ordentlig lokal där boggivagnar kan tas in med specialgjorda vagnslyftar för dessa och bättre utrymmen för snickerimaskiner t ex borgar för ännu fler och bättre insatser i framtiden. All heder åt Maskinavdelningen och deras mångåriga arbete för att åstadkomma detta. Jag tror framlidne ”vagnsdoktorn” Roland Hansson nu ler i sin himmel :-)

/ L G

PS: Nån aktiv från ULJ Ma får gärna kommentera/ korrigera/ utveckla

Att separera rena vagnar från inte så rena ånglok har varit en önskan i Faringe under många år. Med detta bidrag från RAÄ har vi möjlighet att uppföra en separat vagnverkstad rakt över vändskivan från dagens lokstall. Bygget av en lyftplatta som senare blir grund till vagnverkstaden pågår nu. Här är lite bilder hur det är tänkt att se ut.
[image]
[image]

/Anders


Hela tråden: