DR:s motorvagnståg Malmö C - Berlin Ost(cigarren) (Fordon: motorvagnar / dressiner)

av Arne, Saturday, June 23, 2018, 00:01 (2124 dagar sedan) @ Jim Hansson

Chans att smita i Sverige fanns för personalen.

Glad och Trevlig midsommar till Er alla:-) :-)


Ja, visst fanns det chans att smita, men de som fick den sortens tjänstgöring var enligt uppgift noga utvalda så att de inte var så "smitningsbenägna", utan tvärt om hade familj mm i DDR.


Det ska ju också finnas en anledning att smita. Med jobb som förare på ett av DDR's finaste tåg och i övrigt ett bra liv, varför smita. Alla ville inte revoltera mot systemet.
Jim

Är det så säkert att vi ska tolka ordet 'smita' som att 'hoppa av'? Jag kan tänka mig att 'smita' snarare ska uppfattas som möjlighet att 'smita ifrån' och gå ut på stan för att köpa något för traktamentet. Det var ju det som lockade många som kom från öst att få se och eventuellt även kunna köpa något av västerlandets lockande varor när man väntade på tågreturen.

Det måste ju ha varit en dröm för många bakom Järnridån att uppleva den kapitalistiska världens alla varor. Men som Jim H skriver så var man ju utvalda och betrodda anställda hos DR och dessutom hade man ju familjen kvar i DDR som ett slags säkerhetspant. Man var säkert mycket mån om sin privilegierade ställning som anställd hos DR och Mitropa. Det ville man naturligtvis inte äventyra.


Hela tråden: