Tåg eller buss från Älvsjö till stan? (Järnväg allmänt)

av Alex, Wednesday, July 25, 2018, 14:39 (2101 dagar sedan) @ Thomas K Ohlsson

Det är kanske en bit från den ursprungliga frågan men ändå lite närliggande.
Vill bara bidra med några minnesbilder från horisont Huddinge.
Under 60-talet innan pendeltrafiken med X1 drog igång på allvar så var det lite olika alternativ för att ta sig från Huddinge in till stan.

Självklart var lokaltågen ett bra val speciellt som vi också hade "egna tåg" som vände i Huddinge.

Det bästa altrenativet var annars SJ-buss 8 som gick direkt in till Ölandsgatans bussterminal på söder som då låg där Ringens köpcentrum finns idag. Denna buss gick efter väg 226 hela vägen och passerade då Älvsjö i höjd med den gamla plankorningen med Nynäsbanan och vidare förbi Mejericentralen. Det var en snabb "direktbuss" som inte hade så många resenärer förutom alla som steg på i centrala Huddinge. Jag vill minnas att vi i vår familj körde både alternativen tämligen blandat även om vi var en "järnvägsfamilj"

Det fanns ytterligare ett alternativ som sällan eller aldrig användes och det var att ta buss 3 via Stuvsta och Häradsvägen till Fruängen och byta till tunnelbanan där. En parantes är att linje 703 idag i princip följer samma sträckning som buss 3 hade i början på 60-talet och 3:an är kvar av bara farten.

När SL tog över förvaltningen av busstrafiken från SJ så försvann buss 8 och ersattes av buss 744 som vek av mot Rågsved och Högdalen för att sedan fortsätta vidare mot Farsta, Trångsund och Skogås. Det blev också ett bra alternativ under många år till pendeltågen även när X1 generatioen kom, eftersom man fick ett smidigt byte till tunnelbanan som ofta hade lite tätare trafik än pendeltågen.

Jag vet inte exakt när 8:an blev 744 men tror att det var kring 1968 så den nya pendeltågstrafiken rullades ut.

Mvh/Alex


Hela tråden: