Gula ljus i T-banan (Järnväg allmänt)

av Anders Sandgren, Monday, July 30, 2018, 16:17 (2068 dagar sedan) @ Leif B

Har/hade inte T-banan i Stockholm något motsvarande. De har vad jag minns en gul lykta förutom röd+en eller flera gröna. Men betydelsen kan ju vara delvis annorlunda. Det är ju olika Säo/Tri för de olika banorna. RB och SB kanske har samma numera?

På T-banan i Helsingfors betyder gul lykta hansighetsbegränsning till 40 eller så. Allgon där jag jobbade en gång levererade repeatrar för mobilsystemen dit och de hade en gul + röd LED (gul för spänning på, blinkande eller fast röd för larm) synliga externt. Då LED blev allt starkare för sammaq ström och T-banan är ganska mörk i tunnlarna förekom det att förarna misstolkade repeaterns gula LED som hastighetsbegränsning. Tur att det inte var larm på enheterna.
Lösning blev att koppla ur de externt synliga lysdioderna (koppla loss sladd i enheten) men i en senare SW-uppgradering gjordes ljusstyrkan ställbar via pulsbreddsmodulering av dioderna 0-100%.
En avart av LED-styrningen ändrade frekvens i ställed för pulsvidd och spelade julvisor på högtalare ansluten till LED-porten... Men de versionen nådde aldrig kunderna.


Hela tråden: