Spåret till Hennickehammar? (Bana)

av Stefan Nilsson, Tuesday, August 07, 2018, 09:49 (2086 dagar sedan) @ Peter A

Utifrån kartan på [link=http://www.filipstadsgille.se/album/73]denna sida[/link] så skulle jag tänka mig att sagda sågverk skulle varit [link=https://kartbild.com/#18/59.69533/14.20439]ungefär här[/link] (strax söder om vägen). Det kanske är rester av sågen man ser i skogsdungen. På sentida flygbilder ser man bara en [link=https://www.google.se/maps/@59.695151,14.2035454,584m/data=!3m1!1e3]homogen skogsdunge[/link]. Var det där ni var? Jag har aldrig varit på platsen, utan det är bara ren spekulation från min sida.

Mvh
Peter

Tack för tips. Det stämmer med platsen, och det ser ju ut som spåret går ner till dungen där. Jag fick ett annat tips om att spåret skulle ha gått till en grusgrop, så då kanske grusgropen låg där i dungen - vi var aldrig så långt ner som dit eftersom spåren av spåret i princip upphörde vid vägen så vi hade ingen riktning att följa - perfekt då med den äldre flygbilden där det ser ut som om spåret går över hörnet på nuvarande hästhage. Detta syns inte idag från marken.

Men om det var ett spår till ett grustag stämmer plötsligt flera saker och förklarar varför spåret är borta från 1880-talets karta, varför det finns en relativt liten lokstallsgrav och varför det inte finns några spår efter något sågverk på några kartor. Det var i så fall en kortvarig historia i samband med bygget som sen revs när det inte längre behövdes, och stallet var för ett bygglok. Återstår alltså att kolla in hur det ser ut i dungen.


Hela tråden: