Smalspåriga personvagnar: EÖJ (Järnväg allmänt)

av Johan O, Saturday, September 22, 2018, 15:58 (2014 dagar sedan) @ Johan O

SJ-tiden
[image]
Ett litet persontåg lämnar Eksjö någon gång efter förstatligandet. Som synes är trafiken inte den mest omfattande.

Åtminstone Cp 333 (fd BC 1), eventuellt även Cp 334 (fd BC 2), blir ganska kraftigt ombyggd av SJ i samband med montage av ny värmepanna, bland annat görs fönsterindelningen om. Troligen sker det hos KVAB år 1953 för Cp 333, men vi är inte säkra. Är det någon här på forumet som vet?

Är det någon som har sett bilder på Cp 334 och vet om även den byggdes om? Flyttades vagnen bort från EÖJ före persontrafikens nedläggning?

Fd BC 1 bör f.ö. vara en av de sista smalspårsvagnarna hos SJ som får nylackad teakpanel vid en revision om man bortser från RB-vagnarna. Den skrotas i ett sannolikt mycket gott skick år 1964. Systervagnen hade då gått samma öde till mötes två år tidigare. Den tredje vagnen, fd C 3, skrotas i Visby på hösten 1960.

Strax efter förstatligandet byggs resgodsvagnarna om hos KVAB varvid bland annat dörrarna i konduktörskupén tas bort. Åtminstone den ena vagnen får även ventilerna ersatta med ett mindre fönster i godsdelen. De fortsätter att rulla som resgodsvagnar i ytterligare några år, men i mitten av 50-talet blir båda vagnarna ombyggda till rena G-finkor. De slopas och skrotas år 1965.

[image]
Den ena F-vagnen efter ombyggnaden hos KVAB. Notera fönstret som delvis skyms av lyktstolpen. Notera även att personvagnen här har fått ny fönsterindelning med ett brett väggfält över värmepannan. Jämför med bilderna i föregående inlägg.

Har någon här på forumet sett eller tagit bild på någon av vagnarna som G-vagnar?

Bevarade vagnar
Som det framgår av texten är samtliga personvagnar och resgodsvagnar från EÖJ skrotade.

Fordonslista
[image]

Källor till uppgifterna härstammar till stor del från Riksarkivet, framförallt i EÖJs vagnskort. Några uppgifter är även tagna från Landsarkivet i Vadstena, där dokument rörande revisioner på KVAB finns bevarade.

En liten förklaring till tabellen:

De grå fälten markerar att fordonen har bytt nummer, är inköpta eller har sålts vidare till andra banor.

Kolumnen med SJ-id är något förenklad, endast första SJ-littera är angivet. Det kommer en mer komplett lista över SJ-vagnarnas öden senare.

Härnäst tänkte vi hoppa ännu längre söderut och besöka Ljungbyholm för att ta en titt på en annan förhållandevis sent byggd bana, nämligen den 18 km långa sidobanan till Påryd. Nästa gång: LCJ.

/Johan & Stefan

Bilder huvudsakligen från samlingsportalen.


Hela tråden: