Dom röda vagnarna. (Järnväg allmänt)

av Mr H, Friday, September 28, 2018, 20:36 (2030 dagar sedan) @ Anders.k.

De röda MITROPA vagnarna.
De var nog i ett helt annat tåg.
Kan de ha gått på färga till Sassnitz. Det är i vart fall vagnar till Berlin.
Tycker det står Sassnitz Express på skylten.
BJ
[image]

[image]


Ja det är ju Berlin vagnen, scannade ju in sammansättningsplanen för tåg 35.
M.V.H Anders.k.

Observera att Mitropavagnen(-vagnarna) endast medföljer tåget till Nässjö enligt sammansättningsplanen!

De här årens tågplaner var ganska så strikta systemtågplaner. Tågen Stockholm-Malmö gick via Nyköping och vände vid den s.k B-gruppen som idag är serviceplattformarna vid cirka Norra Bantorget. Tågen Stockholm-Helsingborg gick via Flen och de vände inne i Hagalund. Samtidigt så pågick stora ombyggnader på Stockholm C.

För att avlasta Stockholm C under ombyggnadsåren bestämdes att ingen växling skulle ske på Stockholm C. Detta skapade dilemmat att Berlin-vagnen ju egentligen skulle kopplas in i Malmödelen på B-gruppen men så ville man inte göra alltså. Den tråkiga lösningen, men ändå en lösning, var att Berlinvagnen kopplades in i ett Helsingborgståg i Hagalund, medföljde detta till Nässjö där vagnen avkopplades och ställdes upp en timme för att då kopplas in i ett Malmötåg f.v.b Trelleborg.

Tåget på bilden är alltså ett Helsingborgståg med Mitropavagnarna till Malmö-Trelleborg. I tåget går också DSB-vagnar Stockholm-Hoek van Holland vilket f.ö var DSB:s längsta omlopp vid den här tiden! Vagnarna till Hoek van Holland (HvH) lämnade förstås Sverige via Helsingborg.

Sist men inte minst vilka härliga bilder och kopior av sammansättningsplaner som väcker minnen vill jag lova! Tack!

//Mr H


Hela tråden: