Industrispår i Uppsala (Järnväg allmänt)

av tagtarzan, Friday, October 19, 2018, 12:40 (2009 dagar sedan) @ John T

Har själv lite funderingar på hur det var med hamnspåren vid Islandet. Vet att jag sett spårplaner någonstans. Kanske på Ekevings sida? Fanns det normalspår till hamnen? Vem ägde dessa i sådant fall? Vattholma bruk hade hamntomt med strandbod för utlastning och mottagning av båtgods. Det kördes lite malm från smågruvor i Vattholma med järnväg för båtutlastning under 1870-talet. Dessa gruvor var bara igång under några år av högkonjunktur. För Vattholmas del fanns ju även hamnen i Harnäs att tillgå från 1874 och framåt vilket kanske minskade hamnen i Uppsalas betydelse. Jag hoppas att det finns någon som vet mer.

Nordmills kvarn hade spåranslutning. Den är nu nedlagd sedan något år tillbaka. Det kördes lite på järnväg så sent som till några år innan slutet. En kompis som jobbade där hjälpte ibland till med lastningen. Föregångaren till Nordmills fanns redan på 1800-talet och hette Uppsala Ångkvarn.

I librobäck fanns en liten bit överväxt normalspår som glömts bort. Jag snubblade över det för några år sedan. Vet ej om det finns kvar. Till vilken industri gick detta?


Hela tråden: