När kom "slickepinnarna"? (Järnväg allmänt)

av Överkörmästaren, Wednesday, December 12, 2018, 10:58 (1955 dagar sedan) @ Börje Sundberg

Vid ett modelljärnvägsarrangemang för en tid sedan visade en lokägare hur belysningen på hans lok, vitt framåt och rött bakåt, växlade riktning när han växlade körriktning. Vilken växlingsledare som helst skulle sannolikt få spel om en lokförare gjorde så. Inte särskilt riktigt att skifta ljusen på detta sätt.

Nej, men det är enda vettiga sättet att göra på ett modelljärnvägslok av klassisk typ där körriktningen manövreras med spänningen. Om det är ett växellok kan man givetvis välja att låta det lysa i ena änden hela tiden, men på ett lok som drar tåg måste ju belysningen först och främst anpassas för tågtjänsten.

För att kunna byta belysning som man vill vid växling måste man ha en eller annan typ av "fjärrkontroll" till separata funktioner och det har ju många lok numera, men inte alla!

(Det går ju naturligtvis att hitta på lösningar med elektronik även på ett "klassiskt" lok som t ex att det går att backa långsamt utan att belysningen växlar riktning, då får man göra ett litet ryck vid första starten för att det ska bli rätt vid tågkörning. Men det är överkurs!)


Hela tråden: