Stationsskyltar VCJ utbytta? (Byggnad)

av Leif B @, söndag, januari 13, 2019, 15:26 (251 dagar sedan) @ LisaKLJ

Hej

Har lagt märket till att det skett ett byte av stationsskyltar vid samtliga stationer utmed västra centralbanan. (bör ha skett någon gång innan 1930) Vad var anledningen till bytet av stationsskyltar och när skedde det?

De tidigare stationsskyltarna verkar haft ljus bakgrund med stationsnamnet i mitten och "övrig" information vid båda kanterna. Men de senare verkar ha varit betydligt simplare. Mörk bakgrund med ljust stationsnamn eller ljus bakgrund med mörkt stationsnamn.

[image] (samlingsportalen) Landeryd 1910


[image]Samlingsportalen landeryd 1930

Tacksam för svar!

Jag kan tyvärr inte säga något specifikt om VCJ, men några tankar:

På första bilden ser det inte ut att vara någon lös skylt utan ett fält i tegelfasaden ser att vara putsad i ljus färg och all text målad för hand på plats. Efter några årtionden har väl vädrets makter tagit ut sin rätt och både färg och puts börjat flagna. Då skulle jag tro att man valt en billigare lösning och ersatt texten på huset med en enkel skylt som tillverkats i en verkstad och monterats på plats.

I Sverige har lösa träskyltar varit vanligare än text målad direkt på en putsad fasad, men även på banor med träskyltar kan man ofta se att första generationens skyltar hade både namn, avstånd till banans båda ändpunkter (eller till Stockholm) och höjd över havet. När skylten har behövt bytas eller målas om har man ofta nöjt sig med namnet.


Som exempel en tidig bild på Ekeby station i Skåne och en senare bild.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum