Nyreviderad T-banevagn för 52 år sedan - vita band. Edit (Fordon: allmänt)

av Leif B, Saturday, January 26, 2019, 20:02 (1910 dagar sedan) @ Oskar F

I takkanten vid förarhytterna finns vita band - har läst någon gång men glömt vad de betyder. Fullständig körutrustning?

Bandet i takkanten betyder "handikappsäte i denna vagnsände", d v s ett säte som var lite högre än de vanliga för att det skulle vara lättare att resa sig för den som var t ex gammal och stel. Först kostade man bara på ett högt säte (dubbelsäte) i vardera vagnänden men senare tillkom "handikappsäte" även i andra vagnänden. När alla vagnar hunnit få handikappsäte i båda ändra slutade man med de vita banden, men de försvann bara i den takt som ålade om vagnarna så det tog många år innan banden var bort på alla vagnar.

Det via eller gula bandet på ramens hörn betyder däremot fullständig körutrustning, som du var inne på. Från början hade alla C1 och C2 fullständig körutrustning (bl a HS = hyttsignal ≈ ATC) i båda hytter och var det enkelt att köra med alla möjliga tåglängder, t ex tre- och femvagnståg. Senare snålade man in på att underhålla HS i B-änden, jag tror att det var när vagnarna byggdes om för enmansbetjäning, "nya systemet" för dörrmanövering byggdes bara in i A-änden. Då var det inte heller längre meningsfullt att underhålla HS-utrustningen i B-änden.

Edit: däremot var körutrustningen B-hytten i övrigt intakt ända till slutet, så att man kunde köra därifrån vid rangering i depån. Tredje körläget var dock bortkopplat så att man inte skulle köra för fort utan HS. Om andra körläget var intakt ändå till slutet minns jag inte.


Hela tråden: