Gamla kändisar bland Roslagsbanans resenärer (Järnvägspersonal)

av Donkeyman, Saturday, February 02, 2019, 19:41 (1907 dagar sedan) @ Strömgränsreferensen

Jag körde ju droska i Åkersberga några år. Och jag håller med dig - det var ganska många så kallade kändisar bland stamkunderna. Och här skapades också många goda historier även om de inte är direkt järnvägsrelaterade.

Men en gammal händelse bland Åkersbergadroskorna är i högsta grad järnvägskopplad. Gustav - kommer du ihåg den gamla taxikuren som stod nere vid Åkersberga station. Tvärs över vägen där det nya centrumbygget sedermera bredde ut sig.

Hur som helst - en droskis körde in bilen mot kuren och gick in. Samt drack kaffe ihop med växeldama och de andra chaffisar som väntade på körning. Så hördes plötsligt ett alldeles våldsamt tutande från tåget. Med den gälla och skrikiga luftdrivna visslan. Så någon chaffis tittade ut genom dörren och konstaterade följande:

Droskisen hade inte lagt i växel eller dragit åt handbroms så bilen hade sakta rullat ned från droskkuren, vidare över vägen, ut på plattformen och slutligen ned på spåret. Så där stod en droskbil med bakhjulen på spåret och framhjulen på plattformen. Och en meter från bilen stod ett tåg där föraren visslade helt vilt. Plus ett gäng passagerare på plattformen som skrattade våldsamt.

Ett gäng droskkuskar sprang ned och med hjälp av "ledighetskommitten" lyfte man upp bakänden på bilen och rullade upp den på plattformen och så kördes den upp till droskkuren igen. Samt parkerades med handbroms och växel ilagt. Tåget körde fram, passagerarna klev på och sedan var det hela reducerat till en god historia ur livets teater. Men saken måste rimligen ha kommenterats i fikarummet på Östra Station i långa tider.


Hela tråden: