BLJ-bilder (Järnväg allmänt)

av Stefan Olsson @, söndag, februari 10, 2019, 22:46 (196 dagar sedan)

I samband med ett av våra allra första inlägg om smalspåriga personvagnar, det om BLJ, fick vi erbjudande från Bo S. Carlén (BoSC) om ett antal bilder från banan. Om de visade några specifika vagnar var oklart, ja i praktiken var det oklart vad dom över huvud taget visade.
I slutet av 1950-talet bildades i Västerås en Järnvägsklubb, VJK. Det var en grupp järnvägsintresserade tonåringar, som träffades regelbundet i en lokal i KFUM-huset i Västerås. Man höll bildvisningar, frågesporter, järnvägsprat och i pausen var det kaffe med "dammsugare". Man hade bra kontakter både på Västerås C och Västerås V så det blev en hel del spårspring och bra bilder. Man gjorde också ett antal exkursioner i det relativa närområdet, bl.a. till Tillberga verkstäder, Hagalund och Tomteboda, Norberg (KNJ), mm.
Klubben besökte också BLJ, men av någon anledning kunde inte BoSC åka med. Anders Hillgren i klubben skulle åka, men saknade kamera och han fick därför låna kameran av BoSC. Det resulterade i ett antal negativ som det aldrig gjorts några kopior ifrån och som nu för första gången visas.
Bilderna visar en fantastisk tid på en fantastisk bana! Alla bilderna kanske inte är av bästa kvalitet vilket så här i efterhand kanske får skyllas både på kameran och fotografen. Dock får vi som aldrig var där ett härligt tidsdokument ändå. Bilderna är lagda i bildnummerordning och har inte blivit redigerade, så förlåt för någon torkfläck och damm. Komplettera gärna bildtexterna där du har något att tillägga.
Så håll till godo!

[image]
Uppehållet i Stjärnsund med personvagnen BCFo 4 sist i tåget.
[image]
En bild med fart ifrån tåget.
[image]
Här har Byvalla nåtts. Eftersom personvagnarna går sist måste det växlas innan dessa kan ställas ner på spåret vid stationshuset.
[image]
Lok nr 6 vid Byvallas semafor (infart eller utfart?).
[image]
Lok nr 6 gör rundgång för att kunna hämta personvagnarna och skjuta tåget ner mot station och omlastning. Man är här nästan ute vid landsvägen.
[image]
Växling i en rökplym.
[image]
Här har man just skjutit ner personvagn och finka till stationen.
[image]
Sexan utanför SJs (fd?)personalbostäder.
[image]
Sedan tas det nytt kol inför återfärden.
[image]
Här passeras väl Rörshyttan på vägen mot Långshyttan?.
[image]
Lok 6 på vändskivan i Långshyttan efter återkomsten.
[image]
Växling av personvagn och finka, trligen G 24 eller 25.
[image]
Bilden skulle kunna visa tågets avgång om det inte vore för mannen (växlaren?) som hänger på vagn 4.
[image]
Lok nr 4 vid lokstallet. Man ser här arrangemanget med lokets turbogenerator.
[image]
Ännu en bild av lok 4 med fotograferande entusiaster. Kanske någon känner igen sig och kan komplettera med egna bilder från dagen?
[image]
En tyvärr suddig bild av lok nr 6 vid stationshuset i Långshyttan.
[image]
Lok nr 4 igen, nu kanske på väg mot tjänstgöringen på bruket.
[image]
Lok nr 4 höljt i ångplymer få avsluta dagen på BLJ.

Som alltid när det gäller bilder från BLJ, om man ändå varit där!

Mer finns här på forumet, Torbjörn Jansson lika härliga bilder: http://www.jvmv2.se/forum/index.php?id=127083

Jag ska också gräva i gömmorna och se om det inte finns fler bilder från BLJ. Tror att det ska kunna bli litet från sista trafikdagen, nu med annan fotograf. Kan också rekommendera de mycket rikhaltiga sidor om Långshyttan som finns på nätet. Om någon annan har bilder, komplettera gärna tråden.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum