Falköping S (Järnväg allmänt)

av Kjell Aghult @, tisdag, februari 12, 2019, 13:38 (102 dagar sedan) @ yngve nilsson

Stinsar som t
Har funnits på fler stationer. I Västervik skulle stinsen själv vara tkl när " Diplomaten"( ett pt till Norsholm) skulle avgå, de dög inte att någon annan visade avgång för detta tåg.Även efter förstatligandet var det stinsen som var tkl till dess motsvarighet pt 1506 I Oskarshamn var han på vardagar alltid tkl när "Gotlänningen" var där. Även på söndagarna var han nere och gormade när detta tåg var dfär även om han inte var tkl.

In på 60-talet var det inte ovanligt att stins på halvstora stationer själv klarerade någon timme: T ex för att skapa schemalagda raster för tkl (Gärna då vid mindre trafikbelastade tidpunkter): Stins på så sätt också kunna hålla sig bättre ajour med trafiksäkerhetstjänsten.

Siste stins som enligt egen utsago rastavlöste regelbundet var Einar Lundström i Hällefors (f 1912). Troligen han kontrollerat saken vid den s k stinsföreningens årsmöten. Han var ursprungligen GDJare och varit både tågledare och vagnfördelare där. Han tjänstgjorde någon timme åt gången M-F uppe i hävstångsställverket: En riktig "ryggknäckare", utbytt först 1977. Men då hade E. redan flyttat till Kristinehamn, då Hällefors´ trafikområdet förts dit 1972. Detta år torde alltså kunna sättas som slutpunkt för "stinsklarerandet".


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum