Lite historia om Björkliden (Järnväg allmänt)

av S-O Johansson, Saturday, February 16, 2019, 16:27 (1868 dagar sedan) @ jhje

Björkliden där fanns det ett semesterhem för järnvägstjänstemän. Det var del Gammelgården och 2 eller sovvagar som stod uppställda på innerspåret uppe vid station. Måltider serverades på G-gården.
Att bo i sovvagnen innebar att man kunde ha närstudier av malmtågen, lastade som tomma.
Så var det viktigt att besöka Tornehamn och dess kyrkogård.
Utflyktsresa var till Narvik och ett besök i svenska sjömanskyrkan men också tågresan var häftig med krigsvrak nede i fjorden.

Kanske är det andra järnvägsbarn som har besökt Björkliden. Det var väglöst på den tiden(1957) Nu går väl E10 strax utanför Björklidens station

Historien om Björkliden börjar på 1920-talet när dåvarande Svenska Järnvägsmännens Hvilohemsförening, bildad 1906, uppvaktade Statens Järnvägars Gd Axel Granholm om en byggnad eller anläggning som kunde användas som vilohem. Man ägde tidigare Fredensborg herrgård utanför Storebro som nu behövde avlastas. Granholm ställde välvilligt en byggnad i Björkliden som använts som ingenjörsbostad under Malmbanans byggnad till föreningens förfogande. Denna kom att kallas Gammelgården och blev den första byggstenen i en rätt stor anläggning. Gammelgården som ligger intill järnvägen kom tidigt att kompletteras med ett antal mindre bostadshus och banvaktstugor som annex. 1938 byggdes ytterligare en anläggning, med bidrag av SJ, på fjället ovanför Björkliden station. En anläggning som kom att kallas Fjället och invigdes 1939. På fjället Låktatjåkko 10 km från Björkliden uppfördes samtidigt en fjällstuga som nog också måste räknas till Björklidenanläggningen. Byggnaden var en barack från bygget av Inlandsbanan som flyttades dit.
Omkring 1950 till 1961 kompletterades anläggningen med några äldre sovvagnar som ställdes upp på ett stickspår vid Björkliden station. De som jhje nämner och syns i länken nedan.
http://www.samlingsportalen.se/getitem-record?PID=SE_SJM_FG_Jvm_KBDB03288
”Fjället” kom att kompletteras med både ett tillbygge och en stugby. Fjället var också känt för restaurangen med sitt panoramafönster där man kunde sitta och njuta av vyn över Torne träsk mot Abisko och Lapporten. Länk till bild med vy från matsalen på "Fjället".
http://www.samlingsportalen.se/getitem-record?PID=SE_SJM_FG_Jvm_KBDB03300
En golfbana anlades på 30-talet som var världens nordligaste och som blev ett måste för resenärerna på ”Dollartågen”. Den första förföll dock och ersattes av en ny 1985.
2004 såldes hela Björklidenanläggningen av SJS, Sveriges Järnvägsmäns Semesterhemsförening som Vilohemsföreningen döpts om till, och en nästan 80-årig epok som semesterhem för järnvägsmän gick i graven. Saknad av många och med minnen därifrån av fler bl.a undertecknad.


Hela tråden: