Edmondsonska biljetter (liten styv pappbiljett) (Järnväg allmänt)

av Arne, Wednesday, February 27, 2019, 01:47 (1857 dagar sedan) @ Lennart Petersen

Såg just en Edmunds biljett stansad Mars 1985 - - -


Edmonsonsk biljett, av engelsmannen Thomas Edmonson, som på 1830-talet "uppfann" kartongbiljetten med detta format.

Museijärnvägarna använder sig i stor utsträckning fortfarande av edmonsonska biljetter.


Med risk för att nu vara petig, men såvitt jag vet hette han Thomas Edmondson (med ett "d" mellan n och s).


Javisst stämmer det, så hette han. Men av någon anledning har man ofta skippat d:et i beteckningen för biljettypen.

8<...

Jag tror inte att man medvetet har skippat d:et i efternamnet på denne brittiske tågbiljettsinnovatör. Varför skulle man ha haft anledning till detta? Snarare har det nog att göra med ren okunskap om mansförnamn generellt sett och/eller dyslexi när man tappat bort denna konsonant. Ja, det kanske t.o.m. rent av handlar om vanligt slarv vid inskrivningen av texterna.

Att man inte tycks ha varit närmare bekant med mansnamnet Edmund (ursprungligen ett gammalt brittiskt förnamn) eller den franska motsvarigheten Edmond verkar däremot helt klart. Edmund/Edmond är ju inte ett särskilt vanligt förnamn här i landet; speciellt gäller det det senaste delen av 1900-talet. Trenden tycks dock numer vara svagt på uppåtgående efter år 2007.

Men om man tänkt efter lite före man slarvade bort det här d:et så borde man ha insett att uppfinnarstinsen Thomas Edmondsons efternamn är bildat som ett helt vanligt son-namn. Dvs. att efternamnet någon gång tidigare i familjens historia hade givits till en manlig person som var son till en far med förnamnet Edmond.

Det man möjligen däremot skulle kunna fundera över är varför den engelske stationsinspektorn Edmondson hade ett familjenamn baserat på den franska förnamnsvarianten och inte den brittiska dito?! ;-)


Hela tråden: