Edmondsonska biljetter (liten styv pappbiljett) (Järnväg allmänt)

av Överkörmästaren, Monday, March 04, 2019, 07:47 (1851 dagar sedan) @ Torbjörn Mårtensson

Hr. förste stationsskrivaren L G Englund har i alla fall varit konsekvent; han skriver "edmonsonsk" rakt igenom hela artikeln.

En principiell fråga i så fall. Om man inte kan lita på den egna företagshistoriken (vilket jag är medveten om att man inte alltid kan), var tittar man i detta fall då?

Det enklaste svaret är väl att man om möjligt bör använda sig av flera källor, och ju mer oberoende dessa är av varandra, desto bättre. Inom järnvägsintresset kan det senare vara ganska svårt, för det är inte helt ovanligt att det blir lite ”källmässig inavel” t ex när flera olika författare skriver av samma i grunden riktiga eller felaktiga uppgift.

Vad beträffar stavning av namn är det ju extra svårt eftersom det finns många människor som faktiskt har ”felstavade” namn, till exempel just ”Edmonson”. En tröst i det sammanhanget är väl att den mest ”verkliga” stavningen vanligtvis återfinns på personens gravsten eller motsvarande (eller?), såvida inte personen fortfarande lever - och i det fallet kan man ju fråga dem.


Hela tråden: