Edmondsonska biljetter (liten styv pappbiljett) (Järnväg allmänt)

av Överkörmästaren, Monday, March 04, 2019, 19:41 (1873 dagar sedan) @ Arne

Hr. förste stationsskrivaren L G Englund har i alla fall varit konsekvent; han skriver "edmonsonsk" rakt igenom hela artikeln.

En principiell fråga i så fall. Om man inte kan lita på den egna företagshistoriken (vilket jag är medveten om att man inte alltid kan), var tittar man i detta fall då?


Det enklaste svaret är väl att man om möjligt bör använda sig av flera källor, och ju mer oberoende dessa är av varandra, desto bättre. Inom järnvägsintresset kan det senare vara ganska svårt, för det är inte helt ovanligt att det blir lite ”källmässig inavel” t ex när flera olika författare skriver av samma i grunden riktiga eller felaktiga uppgift.

Vad beträffar stavning av namn är det ju extra svårt eftersom det finns många människor som faktiskt har ”felstavade” namn, till exempel just ”Edmonson”. En tröst i det sammanhanget är väl att den mest ”verkliga” stavningen vanligtvis återfinns på personens gravsten eller motsvarande (eller?), såvida inte personen fortfarande lever - och i det fallet kan man ju fråga dem.


En spontan kommentar apropå stavningen av olika personnamn är att det är inte alltför ovanligt att det står en stavning i den officiella folkbokföringen hos Skatteverket. Men att en annan stavning används av person själv i dagliga livet. Så vad är då korrekt?!

Det är många olika tillagda 'komplex-h:n' i egennamnen. Eller 'kvistar' som stavar med 'qu' istället för 'kv' etcetera. Eller någon annan stavningsvariant som folk har lagt till i sina egennamn för att förgylla intrycket. Allt för att särskilja det egna 'son'-namnet från andra Andersson, Pettersson och Svensson. Och personen ifråga bör ju 'äga' sitt eget namn så att säga och därför kan anses vara expert på hur det ska stavas.

Nja, ett namn är i grunden något man får av andra och man kan inte helt styra över hur man benämns ens i vuxen ålder. Jag tror att det var Fredrik Lindström som uttryckte det ganska bra, att det är ett "socialt missförstånd" att man själv bestämmer vad man heter. Sen kan man ju mer eller mindre framgångsrikt försöka få andra att kalla en för det man vill kallas, och ofta anpassar sig ju folk. Att ändra stavningen utan att göra det ordentligt via Skatteverket är dock ett ganska bra sätt att bara göra folk förvirrade.


Hela tråden: