Vilken bro är detta? (Järnväg allmänt)

av Jöran Johansson, Sunday, March 17, 2019, 11:29 (1839 dagar sedan)

Enligt önskemål av Jan Sandgren lägger jag in denna fråga:

Jag har funderat mycket kring denna bild http://www.samlingsportalen.se/getitem-record?PID=SE_SJM_FG_Jvm_KDAE09733 i Samlingsportalen.
Enligt bildtexten spänner bron över Vindelälven på Inlandsbanan. Om det är riktigt skulle det vara den så kallade Sandselebron vid Blattniksele mellan Storuman och Sorsele.

Egentligen borde jag inte betvivla detta men jag gör det ändå. Man kan skymta den motsatta stranden till vänster, för långt bort enligt mitt tycke, men det som stör mig mest är anordningarna för montaget samt att man håller på att nita på land utan ställningar. Hur skulle man sedan få ut spannet i älvfåran? Det finns inte något skrivet i den Teknisk – Ekonomiska redogörelsen för bandelen i fråga om att bron över huvudfåran skulle vara nitad på landbacken och sedan, på något sätt planerad på ändupplagen. Förhållandena på broställena brukar vara ganska bra beskrivna i de olika redogörelserna.

Men, om det inte skulle vara Sandselebron, var kan det då vara?

Vad jag vet finns det fyra ställen där man har halvparabelbroar på drygt 70 m. De finns i Blattniksele, Lycksele, Tretjärn söder om Vansbro samt kloss norr om Vansbro på Inlandsbanan. Den sistnämnda bron är jag osäker på längden. Alla fyra broarna, plus den jag tvivlar på, har sex huvudfack, eller tolv delfack. I Vansbro var det nog lätt att att få tillgång till el för lyftanordningarna

Jag trodde ett tag att det skulle kunna vara det långa spannet i Vansbro http://www.samlingsportalen.se/all/CgiText-GetRecord?Table=fg_Foton&ID=197324&F... på Inlandsbanan. Vid samma tillfälle så tänkte jag att man skulle ha bytt de två spannen http://www.samlingsportalen.se/getitem-record?PID=SE_SJM_FG_Jvm_KCAA01836 på banan från Borlängehållet samtidigt och flottat spannen till brolägena, men de ser för gammalmodiga ut för det. Så nu tvivlar jag på det.

När vi ändå är inne på Vansbro, varför finns ett extra brostöd en bit ut på det stora spannet?

Jag har haft fel förut och det här kan väl vara det stora haveriet, men vad/vet ni?

Hälsningar
Jan Sandgren

Observera att en likadan bro också finns vid Lycksele på banan Hällnäs - Storuman. Det är visserligen inte Inlandsbanan, men det finns större fel än så i Samlingsportalen.
Jöran Johansson


Hela tråden: