Smalspåriga personvagnar: ROJ/ÖSmJ (Järnväg allmänt)

av Johan O, Thursday, March 21, 2019, 21:42 (1862 dagar sedan) @ Johan O

Resgodvagnar
ROJ anskaffar inför trafikstarten två resgodsvagnar, F 10 och 11, även dessa från Ljunggrens. Tyvärr är det rätt ont om bilder på dessa båda vagnar, men bilden nedan från Oskarshamn visar åtminstone den ena.

[image]
Det här är tyvärr den bästa bilden vi hittat på någon av resgodsfinkorna från privatbanetiden. Ett litet persontåg i Oskarshamn draget av lok 1 eller 2, därefter en av resgodsvagnarna, en av de både tvåaxliga personvagnarna, en av de äldre boggivagnarna och sist troligen en godsfinka.

Sommarvagnar
Banan verkar inte ha haft några sommarvagnar. Dock syns en sommarvagn i invigningståget för RÄJ, men det är sannolikt en VÅHJ-vagn varför vi ber att få återkomma om det i nästnästa inlägg.

SJ-tiden
Samtliga vagnar övertas av SJ och de båda lanterninvagnarna Co 1 och 2 får båda nya korgar redan på 40-talet. BC-vagnen nr 6 byggs år 1947 om till sjukvagn. Samtliga vagnar blir kvar som trafikvagnar in på sextiotalet, utom sjukvagnen som redan efter sju år blir tjänstevagn.

Som sista kvarvarande vagn hamnar fd C 5 så småningom i Linköping och är under en tid reserverad för muséet där. När samlingarna minskas på grund av oklarheterna kring huvudmannaskapet görs olika försök att bevara vagnen, men dessa lyckas inte och vagnen skrotas som sista ROJ/ÖSmJ-vagn år 1969. Enligt äldre uppgifter här på forumet var den på slutet privatägd.

Fordonslista
[image]

Källor till uppgifterna härstammar till stor del från Riksarkivet, dels från ROJs vagnskort, dels från styrelse- och revisionsberättelser samt som vanligt från Väg & Vattenbyggnads¬styrelsens årliga rapporter från de enskilda järnvägarna. Några uppgifter är även tagna från Landsarkivet i Vadstena, där KVABs arkiv finns bevarat.

Kolumnen med SJ-id är något förenklad, endast första SJ-littera är angivet. Det kommer en mer komplett lista över SJ-vagnarnas öden senare, inklusive ombyggnader under SJ-tiden m.m.

Vi fortsätter västerut från Älghult, mot Växjö. Nästa gång tar vi därför en titt på Östra Värends Järnväg.

/Johan & Stefan
Bilder från Samlingsportalen och Lars Hemingstam.


Hela tråden: