Rundgångsspår? Och spårvagnslinje 5 (Järnväg allmänt)

av Leif B, Tuesday, May 21, 2019, 23:50 (1795 dagar sedan) @ John T

När Djursholmsbanorna trafikerade Humlegården via Engelbrektsgatan så skedde ju den trafiken på ett enkelspår Östra station-Humlegården, med ett extra spår för rundgång längst ner vid Engelbrektsplan.

Fanns det rundgångspår vid Engelbrektsplan? Jag har stt en spåskiss, som visade endast ett stickspår, där det i regel stod en motorvagn, som sedan kopplades på i norra ändan av nästa ankommande tåg. Motorvagnen i detta tåg kopplades av för att senare flyttas till stickspåret.


Spårlayouten varierade med åren, en variant var så här:
https://digitaltmuseum.se/021018088138/motorvagn-15-med-skylt-stannar-icke-mellan-morby...

På senare år fanns rundgångsspåret längre norrut och på östra sidan av huvudspåret som i en "bussficka" i trottoaren mot Humlegården.


Ulf Lövenstierne (Spårvägsmuseets samlingar) fotograferade ena änden av rundgångsspåret här,

och den andra änden av det här.

Toppen, tack! Där ser man att då hade tåget fått egen banvall - eller åtminstone reserverat utrymme för båda sina spår mellan gatan och Humlegården. i gengäld skulle gatan rymma både en rad parkerade bilar och dubbelspår för spårvagnar. På andra bilden skymtar både en mustang i bakgrunden och spårvagnens enkla kontaktledningen över båda spårvagnsspåren i förgrund. Spårvägens 600 V skiljs för säkerhets skull från tågens 1500 V med både en klen spårvägsisolator och dubbla järnvägsisolatorer i linspannet.


Hela tråden: