Äggformade briketter (Järnväg allmänt)

av Per Wirback, Friday, July 12, 2019, 21:36 (1721 dagar sedan) @ johanmmolin

Då uppstår ju nästa intressanta fråga; behöver man verkligen "gjutformar" för att tillverka just torvbriketter?

Kolbrytning i Sverige var ju minst sagt inte någon stor företeelse (om man är uppvuxen i trakten Höganäs - Nyvång - Åstorp håller man nog inte med mig ...).

Elaka tungor hävdade ju dessutom att den kolen var av så dålig kvalitet att man måste TILLFÖRA energi för att kunna elda upp kolstyckena.

I Sverige var väl de inhemska energikällorna (förutom ved förstås) träkol och just torvbriketter. Träkol transporterades ju i enorma mängder, inte minst under första världskriget, och fr a från Norlland. Men t o m på östgötaslätten anlades en träkolsbrygga i Hedaslätt för utskeppning av träkol från kolmilor på Omberg. Vilket var ett besvärligt kapitel då det alltid var besvärligt att få tag på träkolsvagnar, vilket förstås tillhandahölls av SJ. Nämnde tc Adolf Norrny kunde bara beklaga att han inte hade något inflytande alls över tillgången (sägas ska att de tio I-vagnar som ägdes av MHJ var uthyrda till SJ under första världskriget).
Men träkol torde väl knappast ha någonting med trådens frågeställning att göra.

I nedanstånde film finns från minut 9:00 och framöver en låmg sekvens om hur man pressar brunkolsbriketter. Speakerrösten är dock på tyska.
Brukolsbriketter pressas som "lång stång, som får en försvagning för varje omtag presskolven tar, vilket alltså blir övergåmgen till nästa brikett.

https://www.youtube.com/watch?v=HTsa9yMByM4


/Per


Hela tråden: