Boken Järnvägsmuseets Stjärnor? (Järnväg allmänt)

av A.Svenson, Saturday, August 24, 2019, 16:09 (1679 dagar sedan) @ Ola Ahlström

Jag avgränsar mig till 3e punkten:

Rätt benämning torde vara ”luftvärnsvagn”. Luftförsvar definieras som luftbevakning, luftvärn och jaktflyg.
Både 20 och 40 mm pjäser har prövats i Sverige. De förstnämnda kunde skjuta under gång, direktobserverat. De grövre pjäserna efter gruppering och förankring med saxförsedda skruvkoppel i rälen. (Bilder finns på samlingsportalen) 40mm lvart kunde, förutom på direktobservation av målen, också skjuta spärrar på värden som levererades från luftförsvarscentral till den expeditionsvagn som ingick i tågsättet via tråd eller radio. (De som känner till tyskarnas Wilde Sau-system känner igen sig) 20mm pjäserna kunde verka under kontaktledning då de var utrustade med begränsningsbågar.

En annan pjäs i det spårgående luftvärnet var 8mm dubbel luftvärnskulspruta som ingick i bestyckningen på pansartågen Kiruna och Boden. Sådan inte bara provades utan användes skarpt för att hävda rikets territorium på Vassijaure station 20 maj 1940. I striden föll tragiskt nog den 22-årige vpl Sven Sjöberg som inte aktivt deltog i stridshandlingen utan var på stationen i annat ärende.

Förutom det rullande luftvärnet anlades luftvärnstorn eller pjäsvärn vid ett flertal knutpunkter eller broar vid större älvar.

Hlsn.
Anders S


Hela tråden: