Järnvägsdokument - vem sparar digitalt (Järnvägs- och Museiföreningar)

av J. O. Andersson, Wednesday, October 09, 2019, 02:02 (1660 dagar sedan) @ Stefan Skoglund

Nåväl, det är väldigt många faktorer att räkna med.

Filformat är egentligen inget problem alls - så länge formatet är dokumenterat så går det relativt enkelt att översätta.

Pappersremsor är ganska stabila, och så är även dom flesta optiska och magnetiska lagringsmedia, men inte alla. Tillgången till läsare, mjukvara och dokumentation för dessa är i längden det största problemet.

Långsiktig digital arkivering bygger på att man löpande flyttar filerna till nya media, och att man behåller specifikationerna för filformatet.

Lagringsmedia faller i pris i princip i takt med att lagringsbehovet ökar, men både att löpande föra över digital information till nyare (kompaktare) lagringsmedia och att underhålla ett volymmässigt ständigt växande och mer krävande pappersarkiv kostar pengar.

Ingen arkivering är gratis.

Det går oftast att återskapa data från hårddiskar som havererat (även betydligt värre haverier än om dom blivit tappade i golvet), om man är beredd att betala för det. Jämförelsen med djävulsbibeln tidigare i tråden är relevant, hade det varit en hårddisk som man kastade ut genom fönstret idag så hade det sannolikt gått att återskapa minst lika mycket av innehållet.

Den stora fördelen med digitala arkiv är dock att det är enkelt att kopiera data till flera fysiska platser för lagring, gärna på olika typer av media, inklusive att sökning i materialt inte påverkar originalet. Ett pappersarkiv nöts för varje gång det används, till slut blir materialet så slitet så man inte längre kan ha det tillgängligt. Ett digitalt arkiv kan hela tiden vara fullt tillgängligt för alla.

Naturen tar tillbaks allt organiskt material i längden. Av jord är du kommen, av jord skall du åter varda. Papper och diabilder mm har en begränsad livslängd, oavsett hur väl dom förvaras. I förlängningen måste alla arkiv digitaliseras för att över huvud taget finnas kvar.

Det stora problemet är inte i vilket format data publiceras. Om det finns kvar så kommer det ändå att vara i digitaliserad form i framtidens arkiv, oavsett om det ges ut på papper eller som "pdf" idag. Problemet är utgivnings- och arkiveringstakten.

Något som ges ut i intervall går alltid att arkivera, men sådant som är i ständig förändring sekund för sekund är oerhört svårt att arkivera så att det blir representativt.


Hela tråden: