När uppstod begreppet Spårledning? (Signaler/säkerhet)

av mamma Ulla @, Åmotfors, Thursday, February 12, 2009, 09:45 (5551 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

Tackar för en sedvanligt intressant redogörelse!

Dock är ju själva ordet rätt märkligt, och alldeles uppenbart en felöversättning. Track Circuit på engelska, där någon har översatt circuit=ledning.


Alternativt har man översatt tyska Gleisstromkreis lite egendomligt. Men troligen påverkan från engelska, eftersom termen tycks ha börjat användas i Sverige under 1920-talet, efter att de svenska signalingenjörerna börjat rikta sina blickar mot USA och England istället för som tidigare mot Tyskland.

Ja, man har i alla fall inte försökt sig på att översätta det alternativa tyska begreppet "Gleisfreimeldung". Tyskarna är bra på att skapa besvärliga ord. ;-)

I gamla signalanläggningar (20-30-tal) kan man ibland se att spårledningarna är betecknade med "I" och nummer, istället för "S". Det lär ha betytt "Isolerspår".


Ja, och Roslagsbanan använde länge detta beteckningssätt. Isolerspåren betecknades J + nummer, antagligen för att I som i Isolerspår kunde förväxlas med siffran 1. Några exempel från Ebrsi arkivhandlingar hos Sveriges Järnvägsmuseum:

Lite OT, men jag tar mig friheten att anta att det faktiskt är versala "i", som skrevs ungefär som J. Jämför versala "j" i "S.J.", där kroken är lite längre ner. Tror man skrev ungefär så på den tiden.


Hela tråden: