Reklam på godsvagnar före År 1900 (Fordon: vagnar)

av GE, Sunday, February 17, 2008, 22:09 (5911 dagar sedan) @ BJ

Svensk Express, Aktiebolag (jo man skrev med komma emellan) grundades 1870 och träffade detta avtal med BJ 1898. Det gällde i fyra år, och förlängdes inte. Kontraket gällde alltså troligen som längst t o m 27 februari 1902. Detta är baserat på nedanstående fakta.

Tittar man på bolagets annonser från denna tid finns texten "Svensk Express, Aktiebolag utför annonsering å jernvägsvagnar" med 1898 och 1901. Däremot inte 1903 eller 1896. Inga kända bilder finns med dessa reklamskyltar monterade. Möjligen kan någon vagn finnas med i bakgrunden på någon bild. Men okunskapen om dessa reklamskyltar har gjort att ingen har lagt märke till dem eller lyckats tolka informationen på en bild på rätt sätt. Förhoppningen är att någon som läser denna tråd skall kunna minnas någon iakttagelse eller ha det i bakhuvudet för eventuella framtida fynd.

Några frågor kring sannolikheten att det verkligen blev några vagnar med dessa reklamskyltar.

Hur attraktivt var det för en potensiell reklamköpare?
Hur skulle man mäta exponeringen och därmed nyttan av reklamen?
Hade dåtidens tillsynsmyndighet, VoV, några synpunkter på detta innan avtalet skrevs eller var det något man anmärkte på i efterhand som påverkade det hela?
Fanns det några praktiska problem med dessa reklamskyltar som gjorde att de var olämpliga att använda?

Eftersom det inte blev någon förlängning av avtalet enligt tolkningen av annonserna, så kan man misstänkta att försäljningen och intresset för denna reklamplats var ganska blygsam, och därmed fanns inget incitament att förlänga avtalet för någon av parterna. Eller skall vi hellre tolka det så att någon annan gav BJ bättre villkor och därmed fick teckna avtal för nästa tidsperiod?

Svensk Express fanns kvar som bolag 1962. Vad hände sedan? Upphörde företaget, bytte man namn eller köptes man upp?

Finns det några uppgifter i BJ eller VoV arkiv? Finns det något arkivmaterial kvar från Svensk Express, Aktiebolag?

Kanppast ett entydigt svar, utan snarare lite ledtrådar att söka vidare i olika arkiv.

Vem kan bidra med mer material för att lätta på dimmorna?

GE


Hela tråden: