Lag om undanförsel och förstöring av järnvägsansläggning (Järnväg allmänt)

av Bobo L, Monday, February 18, 2008, 21:02 (5910 dagar sedan) @ Bobo L

Förstöring

8 § Beslut om förstöring av järnvägsanläggning meddelas, efter särskilt förordnande av regeringen, av överbefälhavaren i samråd med statens järnvägar och överstyrelsen för civil beredskap.
Har regeringen meddelat förordnande som avses i första stycket, får överbefälhavaren i samråd med de myndigheter som anges i nämnda stycke bemyndiga militärbefälhavare eller annan militär myndighet att i samråd med vederbörande civila myndigheter besluta om förstöringen.
Kan förordnande av regeringen ej erhållas, får överbefälhavaren eller annan militär myndighet som denne bestämmer besluta om förstöring av anläggning som anges i 1 § första stycket 1 a. Sådant beslut skall om möjligt meddelas efter samråd med statens järnvägar och överstyrelsen för civil beredskap.
Ansvaret för genomförandet av beslutad förstöring åvilar beslutsmyndigheten i fråga om anläggning som anges i 1 § första stycket 1 a och statens järnvägar beträffande anläggning som anges i 1 § första stycket 1 b och 2.
Om såväl beslutad som verkställd förstöring skall vederbörande civilbefälhavare och länsstyrelse underrättas. Om beslut som avses i tredje stycket skall även statens järnvägar underrättas. Förordning (1991:1208).


Särskilda bestämmelser

9 § I fråga om undanförsel och förstöring av järnvägsanläggning som tillhör enskild järnväg gäller utöver denna kungörelse 11 -- 14 §§ kungörelsen (1961:656) om undanförsel och förstöring i tillämpliga delar.


10 § har upphävts genom förordning (1976:153).


11 § Föreskrifter för tillämpningen av denna kungörelse meddelas av
statens järnvägar i samråd med överbefälhavaren och överstyrelsen för civil beredskap i fråga om undanförsel,
överbefälhavaren i samråd med statens järnvägar i fråga om förstöring av anläggning som anges i 1 § första stycket 1 a,
statens järnvägar i samråd med överbefälhavaren och överstyrelsen i fråga om förstöring av anläggning som anges i 1 § första stycket 1 b och 2. Förordning (1991:1208).


Hela tråden: