Rälskontakter (Signaler/säkerhet)

av Johan Bengtsson, Friday, March 13, 2009, 12:34 (5513 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

Kikade lite och fastnade vid "AGA rälskontakt" vilken uppenbarligen skall fyllas med 3kg kvicksilver.

Används för att indikera att ett järnvägsfordon passerar viss punkt på banan. Installeras ofta tillsammans med en kort arbetsströmspårledning (isolerad räl) för att t ex låsa upp en tågväg när tåget passerat sista växeln eller för att möjliggöra att en manuell linjeblocksträcka friges. Denna typ av anläggningar förekommer numera knappast i Sverige, och de rälskontakter som nyttjas i andra sammanhang fungerar ofta på mekanisk, magnetisk eller pneumatisk väg.

Antagligen spreds en del kvicksilver både från rälskontakter och från viss annan järnvägsteknisk utrustning, men man slängde inte konsekvent bort gammalt kvicksilver, utan skickade in till Signalbolaget för rening. Exempelvis skickade signalingenjören vid SJ första distrikt vid ett tillfälle 1929 in 27 kg för rening [källa: Sib orderjournal]

Det finns ju mycket gamla historier om kvicksilver och annat som har spridits i naturen. En del är kanske sanna också. Bl.a. berättades det bland äldre spårvägsfolk att man på 40-talet laborerade med ett enkelt ATC-system vid "Vinkelboda", alltså där tolvan och tunnelbanan delar på sig vid Alvik. Systemet fungerade helt enkelt så att det utanpå spårvagnens sida fanns ett stående glasrör fyllt med kvicksilver, och vid signalen fanns en liten arm som fungerade som en semafor. När armen var fälld, så slogs röret av och spårvagnens strömkrets bröts. Man laborerade som sagt, vilket medförde att ansenliga mängder Hg hamnade i banvallen.

Däremot visar många gamla skrivelser att man i allmänhet tog rätt väl vara på skrot och annat. I dagsläget används enorma mängder kadmium i batterier längs järnvägarna och meningen är att risken ska hanteras genom att kasserade batterier tas om hand och lämnas in på föreskrivet sätt.

Som ersättning för rälskontakter använder man idag trådtöjningsgivare. Dessa limmas på givarens gods och vid den processen kokas materialet i trikloretylen för rengöring. Det är inte heller hälsosamt och kräver dispens för att överhuvudtaget få användas.


Hela tråden: