WFJ - en problemanalys med förslag... (Anslagstavla, resor mm)

av Christer Andersson @, Fornåsa, Motala, Thursday, February 21, 2008, 21:05 (5900 dagar sedan) @ Richard Loe


Man måste få inaktiva medlemmar att engagera sig i banan, >

Detta görs kontinuerligt, alla medlemmar får medlemstidningen gurklisten där det alltid uppmanas till engagemang, dessutom skickas extra bulletiner ut med jämna mellanrum. Tänk också på att många av WFJs inaktiva medlemmar bor på andra håll i landet, de är inte sällan också med i andra museiföreningar.

Frågan är om de inaktiva medlemmarna är den grupp som har lättast att bli aktiva medlemmar. Järnvägsintresset börjar hos de flesta i tidig ålder, kanske är istället skolungdomar en bra grupp att leta i. Föreningen WFJ har nu ca 300 medlemmar varav ca 30st aktiva, av dem finns det ungefär 10st eldsjälar som lägger ner i stort sett hela sin fritid i WFJ och tom. ägnar sin semester åt banarbetet. Medlemsantalet har så vitt jag vet varit ganska konstant genom åren.

samtidigt som man måste värva nya aktiva medlemmar för att stödja föreningen. Detta är en del av PR arbetet också, och dessa saker måste hänga ihop.>


För PR och medlemsvärvning har WFJ upprättat stödföreningen WFJs vänner, det är en förening med "mjukare" framtoning, man har föreläsningar och filmförevisningar. Detta blir en bra inkörsport för dem som inte vill kastas direkt in i tungt kroppsarbete.

Slutligen (och detta vill nog ingen göra) så måste det till en omfallsplan. Vad gör man med fordon, bana osv om uppsägningen står sig? Viktigast av allt, när är sista datumet då man måste fatta beslut om att antingen fortsätta verksamheten eller lägga ner föreningen och överföra fordon mm till andra föreningar och museer? Överföringar av denna typ måste göras på ett ordnat sätt, och det tar tid.

Detta sista beslutsdatumet är det som driver alla andra delar av WFJ räddningsprojektet. Man måste ha regelbundan möten och mätpunkter för att se hur det går i de olika leden, för dessa kommer alla att informera beslutet. Och man måste också vara beredd på att fatta ett mycket svårt och otrevligt beslut och MAN MÅSTE TA ETT GO/NO-GO BESLUT VID DENNA TIDSPUNKT.

Ja, fast denna plan behöver inte bli offentlig ännu, det skulle skapa onödig oro i föreningen, låt istället hålla ett slutet och hemligt styrelsemöte där denna fråga kan dryftas.


Hela tråden: