Om bidrag (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Daniel Niklasson, Friday, February 22, 2008, 17:16 (5901 dagar sedan) @ Erik Samuelsson

Eftersom jag själv är engagerad i en verksamhet (TJF/FAS) som i branschen tros "håva in stora mängder bidrag" får jag lov att skriva några reflekterande rader.

I diskussionen blandar debattörerna friskt mellan olika sorters stöd och bidrag. Det är väsentlig skillnad mellan dessa.

1 Driftsbidrag, dvs kommun/stat/landsting etc betalar ut en summa pengar till den löpande driften.

2 Projektbidrag, någon ger ett bidrag till ett avgränsat projekt exempelvis byggnadsvårdsmedel och RAÄ-bidrag för arbetslivsmuseer. Pengarna är avsedda för det utpekade projektet.

3 Medfinansiering i EU-projekt, någon offentlig instans går in och medfinansierar för att kunna "lösgöra" EU-medel genom en finansiering i kontanta medel, personal eller material. I vissa fall kan projektbidrag enligt ovan användas för detta.

4 Ersättning för arbete eller intrång, någon betalar ersättning för ett intrång eller ersättning för ett arbete som föreningen utför, t.ex. bygger ett vägskydd för en ny väg. Detta är ju inget bidrag utan en ersättning som givetvis kan vara mer eller mindre generös.

5 Stöd för anställning eller liknande arbetsmarknadspolitiska stöd.

TJF/FAS har aldrig erhållit bidrag enligt 1. Min personliga uppfattning är att det skulle vara omöjligt att få acceptans för sådana bidrag i de tre kommuner vår bana berör. Däremot är ju alla tre kommunerna välvilliga vad det gäller medverkan i turistsatsningar, använder oss som samrådspart vid förändringar och liknande men det är ju snarare ett tecken på att man är etablerad snarare än att man erhåller stöd. Bidrag enligt 2 har erhållits för avgränsade projekt med ofta en betydande del egenfinansiering. Bidrag enligt 3 har i de flesta fall varit offentliga medfinansiering genom offetlig finansiering av typ 5 eller åtgärder som kunnat förmera EU-pengar som exempelvis Banverkets arbeten för ställverk i Västervik eller kommunens avtalade återuppbyggnad av bangården i Västervik. I många fall har medfinansieringen även utgjorts av byggnadsvårdsmedel enligt kategori 2. Ersättning för intrång är ju exempelvis ersättning för korsningsavtal med kablar och ledningar vilket är att betrakta som bidrag utan snarare "driftintäkter". Stöd för anställning är inte något som enligt vår erfarenhet idag inte ges för att sjödja verksamheten utan bedöms strikt utifrån regelverk och där spelar det ingen roll om arbetsgivaren är en liten förening eller ett stort bolag.

Det är lätt att säga att någon "får bidrag". Vad lägger man in i innebörden av detta? Svaret är inte givet.


Hela tråden: