Bilden kanske ej tagen med digitalkamera (Bana)

av Lennart Petersen, Friday, June 16, 2023, 23:08 (316 dagar sedan) @ ztenlund

Dom utvecklades ju hela tiden succesivt till allt bättre prestanda.
Enligt Wiki https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Digitalkamera så hade en normalkamera 2000 en upplösning på 3 megapixel vilket blev till 36 mehapixel 2016. Och en mängd funktioner man bara kunnat drömma om på en analog kamera som att regleta vit alans, bildstabilisator eller att kunna ställa in önskat ASA-tal för ljuskänslighet. Och det skapades en fil för varje bild som angav hur den skapats med tidsangivelse (om man nu ställt in kameran rätt ) och rentav position om den har GPS .


Den där artikeln (som den ser ut per idag) innehåller gott om direkta felaktigheter och saknar referenser. Sedan står det förvisso inte att en "normalkamera" hade angivna upplösningar, utan en högupplöst. För att ta ett exempel på felaktigheter, så kan vi ta just de där 36 MP, som kom 2012 i Nikon D800/D800E. Detta är också oräknat mellanformat, som hade sådan upplösning tidigare.

Jag ska inte gräva ned mig i detta, eftersom det egentligen inte hör till ämnet, men vill ändå påpeka att den artikeln hör till den sämre typen på Wikipedia, där någon skrivit efter eget huvud och nästan helt utan referenser och tyvärr fått in en hel del felaktigheter. Att ett så pass "vanligt" ämne fått stå i det skicket så länge som det ser ut att ha gjort, är lite förvånande.

Då är du säkert välkommen att ändra i Wikipedia, Wiki bygger ju på korrektion av användarna.
Men poängen var att digitalkamerorna har utvecklats så snabbt och lämnar gammaldags kameror långt efter sig.


Hela tråden: