hjulringsprofil (Fordon: allmänt)

av Ej SJ-anställd, Monday, February 25, 2008, 02:15 (5877 dagar sedan) @ Lars-Henrik Eriksson

En handling som inte är hemlig är offentlig. Det finns inget anledning att hemligstämpla en hjulritning - därmed är den offentlig.


För att vara ännu mer precis. En allmän handling -- alltså en handling som upprättats av eller inkommit till en statlig eller kommunal verksamhet -- är alltid offentlig om den inte hemligstämplats med uttrycklig hänvisning till sekretesslagen. Det går inte att hemligstämpla en handling bara för att någon tycker att den skall vara hemlig. Varje gång som någon begär ut en hemligstämplad handling skall ett nytt beslut att inte lämna ut den fattas och detta beslut skall lämnas till den som vill ha handlingen, med hänvisning till berörd paragraf i sekretesslagen och information om hur beslutet kan överklagas.

Not: Av praktiska skäl räknas inte rena arbetsanteckningar som "handlingar", men man kan bli förvånad över hur mycket som faktiskt betraktas som allmän handling. Det är fastställt i domstol att s.k. "cookie-filer" i en webbläsare i en offentliganställd persons arbetsdator är allmän handling!

Offentlig handling är en handling som kan begäras ut från myndighet av alla och envar, men detta innebär inte att du bara för det får kopiera och sprida utan deras medgivande!
Jga kan om jag känner till ditt personnummer hämta ut en massa uppgifter om dig i och med att det klassas som "offentlig handling" likväl får jag inte lägga ut det på nätet. Ett bra exempel är vägverket som inte kan lägga ut uppgifter på nätet om du söker på bilnummer, men du kan få uppgifterna via fax!
I det fallet stoppar personuppgiftslagen publiceringen, med ritningarna stoppar upphovsrättslagen!


Hela tråden: