SNJ ÄF 10 (Fordon: lok)

av Fredrik Lundström, Tuesday, February 26, 2008, 19:09 (5897 dagar sedan) @ Per Ljungberg

Nedan talas om DEVA-vagnar. Ingen DEVA, men ändå en representant för den äldre dieselelektriska driften är SNJ ÄF. I vilket skick är denna? Körbar? Möjlig att göra körbar med inte alltför stort arbete eller pengar?
PLj

Motorn startades för första gången på över 30 år förra året (Anders Ö får rätta om jag har fel). Den startade på andra försöket men gick då inte på alla cylindrar. Efter justeringar startades motorn ytterliggare en gång några månader senare och gick då på alla cylindrar.

Inför en omväxling i höstas nere i Nynäsgård var det, om jag förstod saken rätt, tänkt att loket skulle rulla från vändskivan in i stall för egen maskin. Av någon anledning ville inte solenoiden till startmotorn vara med denna gången, så det blev lokomotorknuff istället.

ÄF 10 mår bättre än på mycket länge. I stort sett är det en mans verk (eller snarare livsgärning) som gjort att loket nu börjar närma sig körklart. Det återstår dock en hel del jobba med banmotorer och ett drev som måste nytillverkas. Men det finns definitivt hopp om att maskinen ska kunna rulla av egen kraft, men mer tveksamt om den kommer dra utfärdståg, maskinen ska ju inte slitas på.

Anders Öster, Jonas Sjöberg eller Micke Carlsson får gärna komplettera...! :-)

//Fredrik L


Hela tråden: