111an avluckad (Fordon: lok)

av morrgan, Wednesday, July 01, 2009, 19:47 (5406 dagar sedan)

Arbetsivern är hög i högsommarvärmen, idag tog vi av sotskåpsfronten på 111an. Med en kranbom på gaffelstället på hjullastaren åkte fronten av.

[image]

Här ser man stjärnan i blästerkonan för att öka draget, sprida avloppsångan så att den fyller skorstenshålet. Ringen runt om är sotarringen eller hjälpblästern.
BJ-loken hade ofta spiralvridna överhettarelement.

[image]

Botten av sotskåpet var täkt av en skyddsplåt, den gör det enkelt att dra sotskåket på stybb. Under denna var det fullt av rost och stybb. Det gäller att få sotskåpet rent så att när avloppsstubben senare demonteras får det inte falla ner "skit" i slidskåpen. Kristoffer dammsuger rent, denna procedur får upprepas ofta.

[image]

Nästa moment är att spraya på rostlösare på överhettarbultarna, så att muttrarna lossar utan att man drar av bultarna. Ibland får man värma för att få loss dem.

[image]

Till och med undertecknad har här tagit sig in i sotskåpet, för att försöka få loss några överhettarelement. Muttrarna lossnade fint men sedan blev det stopp. Vi fick ge upp för idag får se när arbetsivern återkommer.

[image]

morrgan


Hela tråden: