Grisabanan igen! (Arkiv/forskning/litteratur)

av Torbjörn G, söndag, oktober 25, 2009, 19:08 (3525 dagar sedan)

Jag har nu fått tag i den skrift där "Grisabanan" beskrivs och som gick mellan Lönsboda via Hägghult till Stora Björkeröd. Artikeln finns i Glimåkra Hembygdsförening Årsbok 1991.

Artikeln är på två A5 sidor text och med bild på ett av loken rejält urspårat men under bärgning.

[image]

I korthet står det att banan börjades bygga 1900. Den var 15 km lång. Spårvidden var först 730 mm men ändrades 1908 då ett nyare större ånglok köptes och det visade sig då att spårvidden inte passade! Så ena rälen fick flyttas två tum. Om det var ut eller in står inte!

Det första loket var byggt i Berlin. Kan det vara Henschel? Låg det här? Eller Schwartzkopf senare kallat BMAG? Loket frustade i alla fall en hel del när det drog tre trallvagnar lastade med 3-4 kbm per vagn. Diabasen väger ca 3 ton/kbm.
Pga att lokets vissla gav ifrån sig ett gällt skrik så kallades loket för "Hägghultagrisen". Därför kom banan att kallas "Grisabanan". Men när det större loket kom 1908 så kallades detta "Björnen" då det var starkare (inte för att det brummade ;-) ). Det nya loket kunde dra upp till fem vagnar och gjorde dagligen 2-4 resor mellan Stora Björkeröd och Lönsboda.

Det står även att en speciell passagerarvagn inköptes för att betjäna bolagets chefer då de kom på inspektion. Förutom granit så fraktades även timmer på banan.

Järnvägen revs runt 1935 och idag är en del av banan bra skogsbilväg.

Tidigare trådar i detta forum om denna järnväg finns här:

http://www.jvmv2.se/forum/index.php?id=38648

http://www.jvmv2.se/forum/index.php?id=13907

MVH

Torbjörn G


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum