Militära kringaktiviteter (Järnväg allmänt)

av Granis, Thursday, March 27, 2008, 14:42 (5873 dagar sedan) @ Micke Carlsson

Som motvikt till High-Chaparrall-kovbojs och andra kringaktiviteter som då och då övervägs vid rikets jernbanecentra. Finns det inga hemvärnsnostalgiker på kalkstenshawaii som skulle gå igång på ett aktivitetssamarbete i den stilen? Och så kan man ju kanske upplåta lite plats för någon fältmässig utställning eller liknande vid Eken eller Munkebos?

Tja, AGJ prövade ju konceptet i större skala vid deras jubileum 2005; hästar i godsfinkor, luftvärnskanoner och koktrossar på flakvagnar, stridsvagnar vid stationer med mera (några bilder finns bl a här). Och det har ju lett till efterföljd på andra håll i landet, t ex i Krylbo 2006. Frågan är väl då om man liksom ska göra det i nån permanent form. Då blir det ju lite andra förutsättningar, såväl på Gotland som annorstädes, såväl för museiföreningar som för samverkande militärhistoriker. Såsom tillgång på folk och andra resurser. Och det är ju nåt vi redan känner igen...

Med tanke på hur många 08:or som dels semestrar på ön och dels också har värnpliktat bland kalk och grötig dialekt, så kanske det vore en direktträff med precision?

Ha ha. Ja, "Amfibiekåren" skulle nog känna sig hemma nere vid Dalhemsån. Fast då är vi ju inte inne på militärhistoria direkt. Möjligen med ett rejält gammalt kustartilleribatteri riktat mot fienden i öst =Dunetrakten! ;-)

/ L G


Hela tråden: