Militära kringaktiviteter (Järnväg allmänt)

av Micke Carlsson, Thursday, March 27, 2008, 16:42 (5845 dagar sedan) @ Granis


Tja, AGJ prövade ju konceptet i större skala vid deras jubileum 2005; hästar i godsfinkor, luftvärnskanoner och koktrossar på flakvagnar, stridsvagnar vid stationer med mera (några bilder finns bl a här). Och det har ju lett till efterföljd på andra håll i landet, t ex i Krylbo 2006. Frågan är väl då om man liksom ska göra det i nån permanent form. Då blir det ju lite andra förutsättningar, såväl på Gotland som annorstädes, såväl för museiföreningar som för samverkande militärhistoriker. Såsom tillgång på folk och andra resurser. Och det är ju nåt vi redan känner igen...

Jag föreställde mig helt fräckt att den lokala milisen skulle göra grovjobbet, d v s om de nappar. Win-Win här är att järnvägen får en självgående kringaktivitet, milisen får en återkommande liten sommaraktivitet, som komplement till grötlunk och patron ur vid marknadsdagar och liknande. Vad järnvägen gör att att jämna av en plätt, ställa dit en avloppsrörsfästning, och sedan kalla in driftvärnet. Man vet inte förrän man frågat... särskilt betungande är det väl inte och ingen katastrof om det rinner ut i sanden efter några år. Men medan det är på plats och igång så är det ett plus i kanten för alla inblandade! Det är också lagom långt till Tingstäde om någon besökare vill ha mer!

Ha ha. Ja, "Amfibiekåren" skulle nog känna sig hemma nere vid Dalhemsån. Fast då är vi ju inte inne på militärhistoria direkt. Möjligen med ett rejält gammalt kustartilleribatteri riktat mot fienden i öst =Dunetrakten! ;-)

Såväl skogsmatroser som pansarkepsar, pjäsnegrer och luftvärnsgubbar kan nog rabbla sin VaktB när de får syn på dylikt i snåren... Varför inte slå mynt av lumpen-nostalgin, filmerna går/gick ju bra? Vad sägs om att få kaffet i Munkebos serverat av en tornsvala eller muffinsen inburna av ett trosshjon från Östergötland? En MilitärKommandoGotland-nöjespark i Munkebos!

/ L G


Hela tråden: