Bu/Bä för första loket? - ojoj (Järnväg allmänt)

av Micke Carlsson, Wednesday, April 02, 2008, 05:21 (5862 dagar sedan) @ Kurt Möller

Det är helt OK att rata. Drapan spinner på en pågående diskussion, d v s frågan om "varför det ena eller andra" finns ställd och ett svar vore jädrigt praktiskt. Så, här ett försök.

I slutänden är det ju så som sagt, att det hänger mest på vem, var, när och hur om det ena är ballare än det andra... Kanske man kan kringgå det hela genom att poängsätta istället? Tycka vad man vill om bevarandeplaner men dom finns. Och när de finns så kan de användas till saker. Därför är det rätt bra om alla som omfattas av planen är nöjda med den.

Frågan är också relevant för den som tagit på sig att visa en viss glimt ur historien. Det gäller ju att spara "rätt" järnklump att visa upp. Hur vet man att man har "rätt"? Omöjligt såklart. Kan man få vägledning genom att ha några riktlinjer? Jodå, det tror jag man kan, och behovet av det består egentligen i att få bred acceptans för att de resurser som finns läggs på de "rätta" objekten.

Värdet då, historiskt sett? Tja, i vart fall det att vi lyckas bestämma gemensamt vad vi vill berätta för framtiden. Vinnaren skriver som vanligt historien och i vårt fall betyder det "fordonsägaren". Kanske en systematik kan hjälpa till att utjämna vissa bucklor i vägen och dels införa en viss demokrati (majoritetens uppfattning får i högre grad skriva historien) samtidigt som struktur frigör resurser, alltså samhällets assistans kan komma ifråga om man framstår som strukturerad och kapabel att avgöra vad det är man håller på med. Kan tycka att vi behöver ett "skydd" av något slag och det vet jag att du också tycker, Kurt. Du har ju t ex synpunkter på hur Cc 404 ska användas, klokt alltihop och allt hänger på en skör tråd. Men den kan flätas starkare med lite floskler och fraser signerade av demokratiskt framskjutna potentater... Vår lekstuga är inte mycket annorlunda än andras.


Hela tråden: