Vid Riksgränsen (vykort) Stavning OT. (Fotografier/bildfrågor)

av Mattias Jansson @, Thursday, May 08, 2008, 00:22 (5826 dagar sedan) @ Carl-Axel Schiller

PS. Stava hotell med två T=gammalsvenska innan språkreformen? DS.


Ren felstavning. SAOL 7 tryckt 1900 stavar "hotell".

Nu spekulerar jag, men det KAN möjligen vara ett exempel på den betydligt mera radikala nystavning som vissa inom den dåtida språkintresserade eliten förespråkade (och därtill en del folk inom dåtidens socialdemokrati; de menade att en mer ljudåtergivande stavning skulle vara mer demokratisk, till skillnad från de mer "högborgerliga" dittillsvarande stavningsreglerna), och också litet självsvåldigt använde emellanåt. Man kan hitta en del sådana exempel.
Det handlade bland annat om att somliga ansåg att j-ljudet alltid och utan undantag skulle stavas med just bokstaven j, samt att kort vokal ALLTID skulle följas av dubbelstavad konsonant. Men det skulle också ha medfört problem, exempelvis vid böjning av verb vilka då inte skulle se ut att "höra ihop" längre, tex "je-gav-jivitt".
Ett typiskt fall var de som ansåg att man borde stava rikets namn "Sverge" (möjligen kan den sentida skämtsamma stavningen "svärje" vara en rest av samtidens drift med dessa språkradikaler, för de blev ofta ganska hånade av andra skribenter, men det vet jag inte säkert). Om man exempelvis tittar på SKPs tidning "Ny dag" så stod det åtminstone ända till andra världskriget: "Sverges kommunistiska parti; del av socialistiska internationalen"
Eftersom detta aldrig genomfördes och det fanns förespråkare som var olika radikala och ville gå olika långt så kan man i en del texter från den tiden se en del besynnerliga stavningar. Så stavningen på kortet KAN bero på att skribenten följde den eftersträvade principen om att ett kort "o" ovillkorligen ska följas av två konsonanter. Men observera att jag naturligtvis inte VET hur det ligger till i just det här fallet.


Hela tråden: