norröver omkr 1900: Eldaren ramlade av - av naturens behov - bäst *??*? (Historiskt material)

av Kent Lillfors @, Ale, Sunday, October 03, 2010, 02:30 (4957 dagar sedan) @ Morshyttan

Vid Dj Ekeby repeterade Berg "klart för utfart". Det fanns ännu ingen automatisk linjeblockering på sträckan, så nästa signal var försignalen till Dj Ösby, som visade att det var klart för infart. Till lokförarens förvåning repeterades det signalbeskedet inte av eldaren. Ja, eldaren fanns överhuvudtaget inte kvar på loket.

Man fick skaffa en ny eldare i Ösby (en man från elavdelningen!) innan färden kunde fortsättas. Under tiden kollade lokföraren kylvagnen, och konstaterade att bromsen inte var tillsatt.

det finns i dessa folklorens och ändra diktares trakter ett antal historier med olika vådliga men generellt komiska slut, alla att anses som ett utslag ur folkhumorn alt. hört-av-någon-som-känt-någon-som-var-med.:-D

i alla fall kom den vådligt framstormande morshytte-pilen indånande på den då nya stationen i västanhede, en av de få på linjen med ett som danskarna säger lokum (inte att förväxla med fastighetsägaren i sthlm);-)

när föraren tittade upp saknades eldaren vilket ju är aningen förargligt att råka ut för.
uppjagad kallar han samman ett skallgångslag bestående av stationspersonal , resenärer och anndra som gick att uppbringa.

man gick längs banan i den vildmark som området ansågs utgöra med sly och törnen söktes en längre tid, dessvärre också ett vattendrag som väcker den största oron.

nu var det så eldaren har anmält sina behov och hoppar trots faran i den väldiga farten (hastigheten, inte fart sett ur anglo-saxist språkbruk) av innan tåget stannat och gick ur tjänst några stunder s.a.s. vilket dock inte föraren uppfattar utan tror att avfallet (från loket alltså, inte det som kom av naturen)skett ute på linjen.:-P

när eldaren är klar upptäcker han uppståndelsen att en har ramlat av tåget och deltar naturligtvis i sökandet trogen sin plikt.

enligt berättelsen frågar han till slut stationsmästaren som åsså deltager i sökandet vem man söker efter och får svaret #eldaren har fallit av och han kan ha drunknat, en förfärlig sak i så fall!"

Inte helt klar om vilket tåg (det avgick ett mötande tåg i motsatt riktning som vårt omtalade) hjälpte han till i någon timme med draggning innan han gick för att tala med övriga vid stationen om det lönlösa :-(

Där sitter då föraren förkrossad och kanske tröstad av både människa och potatisavkok men skiner naturligtvis upp när hans käre kollega nu stigit upp ur gravens stillhet.:-)
när eldaren berättar vad som sket(t) skall en envig ha utbrutit som slutat med att rättsbetjänten på orten fått skriva rapport (ännu idag aldrig funnen dock), det sista ytterligare osannolikt då bägge arbetade tillsammans länge efter detta:-P :-D

men denna är kanske en i en flora som finns kanska vid mången bana, om den platsar i kommande verk om NMJ får herr Sten avgöra.:-) :-D :-D och inte han utanför horndal :-| :-) ;-) :-D :-D

Bäste Staffan alias "morshyttan"
Visst innehåller din historia mer av "fokelore" (skriver man) så:-P !
Finner inget omöjligt att den hänt :-D
Om nedanstående är skrönor får någon annan bemmö:
Men på "västgötaslätten en långtradare utan bakljus"!
För killen som blev stoppad efter reaktionen efter "åtskilliga
frågor av sheriffen" - ett kliande under kepsen!
Till slut tappar en av sherifferna tålamodet:
Inser du hur trafikfarlig du är utan bakljus i "snötjocka"!

Jo, snälla sheriffen kan ni förklara när-var-hur jag förlore 14 meter
släpvagn :-(

Var är sanningen emellan fiktion och verlighet


Hela tråden: