En ålderdomlig banvaktstuga...Marieholm -definitivt (Bana)

av Claes J, Thursday, November 04, 2010, 13:44 (4915 dagar sedan) @ Anders Olsson

När jag såg bilderna var min första tanke L&HJ, Marieholm. Efter att jag haft chans att kolla flygfoton osv så är det helt klart att detta är bankvaktsstugan väster om Marieholm, vid vägövergången för väg 17 innan den drogs norr om Marieholm, alltså vägen Marieholm - Teckomatorp. Signalen som syns vid övergången måste då vara försignalen till infartssignalen för Marieholm. Ser ut att vara utrustad på samma sätt som försignalen vid Tågarp (se här).

En koll på Googles streetview visar att kontaktledningsstolparna står på exakt samma platser som på bilderna här. Även om mycket annat förändrats kring denna banan, så är det fortfarande de samma stolparna.

Vi vet att bilderna är tagna efter införandet av eldrift Eslöv - Helsingborg (1944-02-01). Skulle tänka mig sent 40-tal. Mot slutet av 50-talet ser utrustningen för vägskyddet litet annorlunda ut.

Vem är personerna på bilderna? Kan möjligen en av dem vara Hugo Nord, som arbetade först vid L&HJ och sedan SJ i Marieholm och Teckomatorp och sedan blev Marieholms siste stins (1962-1975).


Hela tråden: