Åsså lite Åssa (Järnväg allmänt)

av Jöran Johansson ⌂, NÖ Småland, Sunday, May 18, 2008, 17:21 (5793 dagar sedan)

Den före detta ÅSSA-fabriken i Åtvidaberg är numera museum där huvuddelen utgörs av den gamla verkstaden, som lämnats i det skick den befann sig då verksamheten lades ned 1987. Då hade inte mycket förändrats sedan maskinerna installerades 1924.

Företaget Åtvidabergs Spårväxlar och Signalfabriks AB (ÅSSA) har sitt ursprung i den vagnfabrik som startade 1907 med tillverkning av arméfordon och även gjorde ett misslyckat försök att tillverka en personbil. Här har mängder av växlar, växelställ, semaforer och liknande materiel tillverkats, inte minst det välkända automatiska elmekaniska fällbomsstativet som introducerades 1950.

En annan verksamhetsgren var pumpar och kompletta centralsmörjsystem som tillverkades från 1927 i en ny finmekanisk verkstad. Smörjsysten tillverkas fortfarande i Åtvidaberg av företaget ASSALUB AB. Det är inte svårt att härleda företagsnamnet.

Museet drivs av ideella krafter, särskilt f.d. anställda vid företaget. Alla maskiner är körbara och visas i drift då och då.

Så här års brukar den s.k. ÅSSA-dagen hållas. Förutom det vanliga museet visas då gamla bilar och motorcyklar, tändkulemotorer och annan tillfälligt ihopbringad materiel. I fjol hade man besök av FÖRSTLINGEN-kopian från Eskilstuna som tuffade fram och tillbaka på ett tillfälligt spår. I går var det dags för årets evenemang. Då fanns en ånglokomobil som visserligen inte rörde sig ur fläcken men drev en spånhyvel (höll på att skriva spårhyvel :-)).

Ni som har vägarna förbi bör inte försumma ett besök då museet håller öppet, måndagar 9-12 och lördagar 11-14. Det brukar gå att ordna besök även andra tiden efter kontakt, kolla på www.assamuseet.se.

Här kommer några bilder från verkstaden. De får tala för sig själva.

/Jöran

[IMG]http://i33.photobucket.com/albums/d90/krabat/ssa-2.jpg[/IMG]

[IMG]http://i33.photobucket.com/albums/d90/krabat/ssa1.jpg[/IMG]

[IMG]http://i33.photobucket.com/albums/d90/krabat/ssa-6.jpg[/IMG]

[IMG]http://i33.photobucket.com/albums/d90/krabat/ssa-7.jpg[/IMG]

[IMG]http://i33.photobucket.com/albums/d90/krabat/ssa-3.jpg[/IMG]

[IMG]http://i33.photobucket.com/albums/d90/krabat/ssa-4.jpg[/IMG]

[IMG]http://i33.photobucket.com/albums/d90/krabat/ssa-5.jpg[/IMG]


Hela tråden: